söndag 13 april 2008

Det händer grejer i stan. Ena dan gör Lago, vårt kommunalråd, Södertälje världsberömt för att ha tagit emot fler flyktingar från Irak än USA och Kanada tillsammans. "We didn´t start the war", sa han och får kongressledamöterna att skämmas. Det är stort.
Nu är Södertälje äntligen satt på kartan, som humanismens och mångkulturens plats på jorden. Det har varit en lång resa.
För många år sedan anlitades en konsult för att höja varumärket Södertälje. Han drog konstigt nog ner en karta - eller diabild var det nog - över Åre. Där fanns diagram över ökande turism och annat - skidåkande kanske. I publken satt ett antal undrande småföretagare och kommunrepresentanter. Vad hade Södertälje och Åre gemensamt - mer än att dom hade råkat anlitat samma konsult? Sen följde år av mödosamt arbete för att få folk och företag med stålar att flytta till skidorten Södertälje. Det trycktes loggor och tröjor.
Istället kom av invandrare från mellanöstern som inte ville åka skidor. Dom ville starta pizzerior. Sen ville dom starta kebaber. Sen kemtvättar. Sen ville dom starta fotbollslag och öppna frisersalonger. Förutom att vi har flest irakfyktingar per capita i världen så har vi också flest frisörer. Inga är så välklippta i hela världen som vi i Södertälje.
Männen bär en lätt encentimetersstubb, lagom kort för att få SSK-kepsen att sitta kvar.
Vi damer har en orientalisk toning med bagdadslingor. Vi är lätta att känna igen i övriga Sweden, vi behöver inga tröjor.
Och vi är äntligen vid målet - vi är från Södertälje, staden i världen med världen i staden.
Samma dag ringer en idiot och hotar en av landets mest massmediala komiker med påföljd att han måste göra sin show med polisbevakning. Det blir den nyheten som kommer på lokaltidningens förstasida.
Så är det ofta. Ett enda samtal kan förstöra så mycket - en vänskap, en kärleksrelation, en teaterföreställning, en vision som under lång tid mödosamt byggts upp.
Det goda snavar alltid på det onda, tycks det. Men. Som Gandhi sa: Om tanken på krig kan födas i människans hjärna så kan tanken på fred också göra. det.
Idag trycker vi upp en tröja där det står "Heja Lago". Han är ändå årets kommunpolitiker.
ps. Hur går det för Åre förresten?

Inga kommentarer: