torsdag 10 april 2008

kräver Gud polisbevakning?

Igår var jag på ambassadörsträff. Stadsdirektören plus kommunstrateg presenterade nya visioner för Södertälje.
För första gången blev jag glad vid en sån träff - man pratade om invandrarstan och mångkulturen och hur man ska kunna göra detta till en positiv image för stan. Jag har suttit på många möten och själv pratat om detta och känt motståndet som en mur. Idag är kommunalrådet i Vita Huset och pratar om Södertälje och Obama har sagt att han skäms över att vår kommun får ta emot fler irakflyktingar än vads USA gör.
Plötsligt är väggen borta - det känns som om Södertälje har en framtid.
Detta varar till 10.47 idag. Då ringer Annika, vår producent, och berättar att det ringt en man och i obehaglig ton frågat efter den konstnärlige ansvarige på teatern. Det gäller kvällens föreställning Mistero Buffo med Özz Nûjen. Pjäsen är av Dario Fo, jag har sett den flera gånger framföras av Björn Granath som också regisserat den här showen. Özz är kurd och muslim. I säljbladet lovar han på standupkomikerns vis att ge kristendomen en omgång. I Södertälje är assyrier/syrianerna kristna och han som ringer är syrian. Annika hänvisar honom till ansvarige arrangör som också får ett otrevligt samtal. Även Özz agent får ett hotfullt samtal som hon polisanmäler.
En bemannad polisbil utanför teatern, två poliser i dörren som kollar upp publiken, två civila i salongen, en civil bakom scenen. En taggad och ganska skärrad Özz med gammal pappa och svensk (kristen!) fru i publiken.
Han gör en helt enastående föreställning, avväpnande, klok och respektfullt respektlös - om alla dom överspända fördomar som snurrar runt religionen och dess utövare idag. Gud - om han/hon har humor - får sej verkligen en underbar omgång.
Efteråt får vi lyssna på samtalet i Özz mobil. Vi förstår varför polisbevakningen behövdes. Hans pappa lämnar teatern under polisbevakning - "han har varit med om det här förr" - liksom Özz och han fru. Han har gjort en fantastisk föreställning
men måste lämna Södertälje under bevakning. Vi är gråtfärdiga och ändå oerhört tacksamma att föreställningen gick att genomföra.
Men händelsen ligger kvar och skaver hål på den glädje jag kände igår.

Inga kommentarer: